Stanovy Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
§ 1
1. SZKaC je dobrovoľná cechovská, nepolitická záujmová organizácia
2. Predmetom činnosti zväzu je združovať osoby vyučené v odbore kuchár a cukrár, fyzické a právnické osoby
zaoberajúce sa gastronomickou činnosťou.
3. SZKaC môže byť členom tuzemských, zahraničných a medzinárodných organizácií a inštitúcií so zameraním na
gastronómiu.
§ 2
SZKaC bol založený podľa ustanovenia § 2 ods. 2 zákona č. 68/1951 Zb. o dobrovoľných organizáciách
a zhromaždeniach.
§ 3
1. SZKaC má pôsobnosť po celom území Slovenskej republiky.
Sídlom zväzu je Bratislava. Adresa : Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Hviezdoslavovo nám. 20
811 02 Bratislava.
2. Pri realizácii svojich úloh vytvára regionálne kluby.
§ 4
1. Zaoberať sa odbornou úrovňou, rozširovať odborné vedomosti s cieľom zvyšovať úroveň v gastronómii na profesionálnej úrovni ako celku v Slovenskej republike a vo vzťahu k zahraničiu.
2. Chrániť a podporovať oprávnené záujmy svojich členov a presadzovať ich.
3. Podieľať sa na tvorbe právnych predpisov súvisiacich s odbormi gastronómie, výchovnými činnosťami a pod..
4. Uplatňovanie slovenskej národnej gastronómie doma i v zahraničí. Vychádzať z osvedčených tradícií našej kuchyne
a tieto obohacovať o nové a zdravé prvky svetovej gastronómie.
5. Zvýšenie autority a prestíže odboru kuchár a cukrár.
6. Spolupracovať so všetkými orgánmi a inštitúciami zaoberajúcimi sa gastronómiou a problematikou výchovy dorastu pre
spoločenské stravovanie so zámerom skvalitnenia výuky v odbore kuchár a cukrár.
7. Organizovať odborné semináre, konferencie, školenia pre členov a ďalších záujemcov zamerané na problematiku
gastronómie a v tejto oblasti spolupracovať so zariadeniami spoločenského stravovania.
8. Ako člen WACS - Svetovej federácie kuchárov, organizačne a obsahovo zabezpečiť odborné súťaže, výstavy a ďalšie
akcie doma aj v zahraničí a zúčastňovať sa na nich.
9. Skúsenosti z gastronómie doma a v zahraničí sústreďovať, analyzovať a rozširovať tak, aby mohli byť účelne využité
v praxi.
10. Členom poskytovať poradenskú a konzultačnú službu a podľa podmienok napomáhať k ich ďalšiemu rozvoju v odbornosti.
11. Pre širšiu odbornú verejnosť informovať členov zväzu a verejnosti publikovať v odborných a laikských časopisoch
a využívať vydávanie odborného časopisu „GASTRO“.
12. Pri realizácii svojich cieľov spolupracovať s členskou základňou, organizáciami a inštitúciami so zameraním na gastronómiu.
§ 5
Hospodárenie
A/ Finančné zdroje a majetok tvoria :
1. Členské príspevky individuálnych členov a kolektívnych členov
2. Poplatky za poskytované služby
3. Príjmy z rôznych organizovaných akcií
4. Nadobudnutý majetok pre činnosť /inventár, vnútorné zariadenie, knižnica odbornej literatúry a pod./.
B/ Použitie zdrojov a majetku :
1. Majetok príjem zväzu možno použiť na ciele podľa vopred schváleného rozpočtu.
2. V prípade zániku zväzu o majetku rozhodne Valné zhromaždenie.
§ 6
Členstvo v SZKaC
1. Členstvo vo zväze je dobrovoľné a čestné
2. Členom zväzu sa môže stať každý občan SR, ktorý súhlasí so stanovami SZKaC je starší ako 18 rokov, vyučený v odbore
kuchár alebo cukrár, absolventi odborných škôl a ďalšie osoby viď § 1-2, kolektívy škôl , podnikov alebo inštitúcií.
3. Čestné členstvo sa udeľuje na základe rozhodnutia zväzu.
§ 7
Prijímanie členov
1. Individuálneho člena prijíma výbor pobočky na základe prihlášky , ktorá sa registruje vo zväze a zaplatení ročného
členského príspevku.
2. Kolektívneho člena prijíma Výkonný výbor SZKaC
3. Čestného člena na návrh Výkonného výboru schvaľuje Valné zhromaždenie.
§ 8
Práva člena SZKaC
1. Každý člen zväzu má hlasovacie právo
2. Byť delegovaný a zúčastňovať sa na rokovaní Valného zhromaždenia, diskutovať, predkladať návrhy, voliť a byť volený
3. Delegáta volia členovia klubu
4. Ak rozhodnutie klubu , Výkonného výboru je v rozpore s právnymi predpismi alebo stanovami, môže člen predložiť návrh
na najvyšší orgán zväzu na zrušenie takéhoto rozhodnutia.
5. Byť držiteľom preukazu a stanov.
6. Prispievať k plneniu poslania zväzu svojou pracovnou i mimopracovnou odbornou činnosťou.
7. Využívať účasť na súťažiach, výstavách, odborných seminároch a pod..
8. Byť nominovaný klubom na titul Majster kuchár alebo Majster cukrár po splnení predpísaných podmienok
§ 9
Povinnosti člena SZKaC
1. Presadzovať zámery zväzu, dodržiavať stanovy ako aj závery Valného zhromaždenia
2. Platiť členský príspevok do konca februára v určenej výške SKK.
3. Chrániť majetok zväzu
4. Zodpovedne vykonávať zverené funkcie.
§ 10
Zánik členstva v SZKaC
1. Riadne členstvo zaniká : - vystúpením , smrťou člena
2. Vystúpenie zo zväzu oznámi člen písomne predsedovi zväzu
3. Členstvo končí od prvého dňa nastávajúceho mesiaca po dni, kedy bola žiadosť predložená
4. Smrťou zaniká povinnosť úhrady členského príspevku. Poukázaný príspevok sa nevracia.
§ 11
Organizačná štruktúra SZKaC
1. Činnosť zväzu zabezpečujú tieto orgány
A/ valné zhromaždenie
B/ výkonný výbor
C/ sekretariát
D/ revízna komisia
E/ odborné komisie
F/ kluby kuchárov a cukrárov
§ 12
Valné zhromaždenie
1. Valné zhromaždenie je najvyšším orgánom zväzu. Schádza sa raz do roka na základe písomnej pozvánky rozosielane
aspoň dva mesiace pred dňom zasadania.
2. Mimoriadne zasadanie Valného zhromaždenia možno zvolať, ak o to požiada najmenej 1/3 členov zväzu.
3. Valné zhromaždenie je uznášania schopné, ak je prítomná nadpolovičná väčšina určených delegátov. Ak táto nie je
prítomná, zasadanie sa odloží na iný termín. V takomto prípade budú uznášaniaschopné 2/5 podielu určených delegátov.
4. Pre platnosť uznesenia Valného zhromaždenia je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov určených delegátov.
5. Na mimoriadnom zasadaní Valného zhromaždenia sa uznesenie schvaľuje tajným hlasovaním.
6. Na vykonanie organizačných zmien týkajúcich sa zrušenia, resp. zlúčenia zväzu s iným subjektom je potrebný súhlas 2/3
väčšiny určených delegátov.
7. Zo zasadania Valného zhromaždenia sa vyhotoví zápisnica, ktorú podpisuje predseda, zapisovateľ a dvaja overovatelia.
§ 13
Právomoc Valného zhromaždenia
A/ schvaľovať založenie, zrušenie zväzu, zmeny jeho názvu, organizačné zmeny, program na nasledujúce obdobie, stanovy
zväzu, ich zmeny a doplnky, výšku členského príspevku, správu o činnosti za predchádzajúce obdobie, rozpočet a jeho
čerpanie za uplynulý rok.
B/ voliť predsedu zväzu, podpredsedov, tajomníka, sekretariát i výkonný výbor, revíznu komisiu na obdobie 4 rokov, ako aj
odvolávať ich z funkcie.
C/ rozhodovať o ďalších otázkach, ktoré patria do jeho pôsobnosti.
§ 14
Výkonný výbor
1. Členmi výkonného výboru sú :
A/ predseda
B/ dvaja- podpredsedovia
C/ tajomník
D/ hospodársky vedúci
E/ predseda kuchárskej sekcie
F/ predseda cukrárskej sekcie
G/ predseda pre prácu s mladými odborníkmi
H/ predseda potravinárskej sekcie
I/ predseda výstavnej a súťažnej sekcie
J/ predseda propagačnej, tlačovej a edičnej sekcie
K/ predseda sekcie medzinárodných stykov
L/ predseda právnej sekcie
M/ predseda technickej sekcie
N/ tlačový tajomník
O/ päť náhradných členov
2. Medzi zasadaniami Valného zhromaždenia riadi prácu zväzu výkonný výbor.
Zostavuje program jeho činnosti a zabezpečuje rozpracovanie a realizáciu uznesení Valného zhromaždenia. Zasadania
výkonného výboru sa uskutočňujú najmenej raz za štvrť roka. Zasadania zvoláva a vedie predseda zväzu. Zo zasadania
sa vyhotovuje zápis, ktorý podpisuje predseda a zapisovateľ.
3. Za spoločensko – propagačnú činnosť môže predsedovi navrhnúť mimoriadnu finančnú odmenu.
4. Prezident :
A/ zastupuje zväz navonok. Riadi a zabezpečuje činnosť zväzu,
B/ zvoláva Valné zhromaždenie, výkonný výbor a vedie ich rokovania Zabezpečuje realizáciu prijatých uznesení, dozerá
na dodržiavanie stanov zväzu.
C/ v rámci schváleného rozpočtu má dispozičné práva a dozerá na pokladničnú hotovosť.
D/ podpisuje v mene zväzu dohody, splnomocnenia a úradné spisy
E/ prijíma administratívnych pracovníkov v rámci pracovno – právnych vzťahov pre zabezpečenie činnosti zväzu.
5. Podpredseda :
Podpredsedovia zastupujú predsedu v pomernom rozsahu práv a povinností.
6. Tajomník :
A/ sprostredkováva a zabezpečuje styky s príslušnými organizáciami, inštitúciami vrátane korešpondencie.. Pripravuje
materiály na prerokovanie Valného zhromaždenia, výkonného výboru a sekcií.
B/ Na základe pokynov predsedu zväzu vstupuje do riešení úradných záležitostí a podľa potreby ich aj vybavuje.
7. Hospodársky vedúci :
A/ Vedie hospodársku činnosť zväzu a dozerá na finančné operácie. Vyberá ročné členské príspevky a iné poplatky
a zabezpečuje ich zúčtovanie na príslušnom bankovom účte.
B/ Vedie účtovnú evidenciu o majetku zväzu. Pripravuje kvalifikované návrhy na získanie dotácií pre činnosť zväzu.
Zabezpečuje evidenciu čerpania.
C/ Na príkaz predsedu, prípadne ním povereného podpredsedu vykonáva platby v rámci rozpočtu môže poukazovať
a vyplácať úhrady vrátane schválených pracovných ciest.
D/ Vedie pokladničný denník
E/ Predkladá správu o hospodárení Valnému zhromaždeniu.
F/ Na požiadanie predkladá revíznej komisii a dozornému orgánu účtovnú evidencii za účelom kontroly a zabezpečuje
realizáciu navrhnutých opatrení.
G/ Predkladá Valnému zhromaždeniu plán rozpočtu a správu o jeho čerpaní.
§ 15
Sekretariát :
A/ zabezpečuje organizačnú, plánovaciu, finančnú a administratívno – hospodársku činnosť zväzu.
B/ na čele sekretariátu je tajomník, ktorý zodpovedá za jeho činnosť riadiacim orgánom zväzu.
§ 16
Revízna komisia
1. Revízna komisia sa skladá z troch členov, ktorých na obdobie 4 rokov volí Valné zhromaždenie. Predsedu volia medzi
sebou.
2. Členovia revíznej komisie nemôžu počas volebného obdobia vykonávať vo zväze žiadnu inú funkciu.
3. Revízna komisia
A/ zabezpečuje dozor a vykonáva revíziu nad hospodárením zväzu
B/ má právo sústavne kontrolovať stav pokladnice
C/ raz ročne predkladá správu o hospodárení, stave majetku a evidencii účtovných dokladov
§ 17
Odborné sekcie
Výkonný výbor zväzu zahŕňa tieto sekcie :
1. Kuchárska sekcia :
Členmi sekcie sú vynikajúci odborníci – kuchári, spravidla majstri kuchári.
Úlohou sekcie je sústreďovať, analyzovať a rozširovať domáce a zahraničné skúsenosti modernej gastronómie v súlade s požiadavkami racionálnej výživy. Sekcia navrhuje ďalšie zmeny rozvoja v kuchárskom umení. Spolupracuje pri organizovaní výstav a súťaží pre zvyšovanie odbornosti a aktivizuje činnosť majstrov kuchárov. Zabezpečuje účasť na zvyšovaní kvalifikácie. Navrhuje a vyjadruje sa k návrhom na udelenie titulu „Majster kuchár“.
2. Cukrárska sekcia :
Členmi sekcie sú vynikajúci odborníci – cukrári, spravidla majstri cukrári.
Úlohou sekcie je sústreďovať, analyzovať a rozširovať domáce a zahraničné skúsenosti modernej gastronómie v súlade s požiadavkami racionálnej výživy. Sekcia navrhuje ďalšie zmeny rozvoja v cukrárskom umení. Spolupracuje pri organizovaní výstav a súťaží pre zvyšovanie odbornosti a aktivizuje činnosť majstrov cukrárov. Zabezpečuje účasť na zvyšovaní kvalifikácie. Navrhuje a vyjadruje sa k návrhom na udelenie titulu „Majster cukrár“.
3. Sekcia pre prácu s mladými odborníkmi
Spolupracuje s príslušnými inštitúciami na ďalšej odbornej výchove mladých vyučených a nevyučených odborníkov.
Doporučuje výber mladých odborníkov na domáce a zahraničné súťaže. Svojou činnosťou napomáha rastu mladých
odborníkov.
4. Potravinárska sekcia:
V záujme ponuky, kvantity a kvality podávaných pokrmov zväz spolupracuje s poľnohospodársko-potravinárskym
komplexom v záujme zvyšovania akosti potravín. Spolupracuje pri hodnotení nových výrobkov a ich propagácii. Sekcie
kuchárov a cukrárov navrhujú nové receptúry na prípravu z nových potravín.
5. Výstavná a súťažná sekcia :
Vypracováva a organizuje odborné súťaže, výstavy. Navrhuje členov na medzinárodné výstavy a súťaže.
6. Sekcia propagačná, tlačová, edičná :
Sekcia pripravuje propagačné akcie z oblasti gastronómie i v spolupráci s výrobnými potravinárskymi podnikmi. Rozvíja spoluprácu s denníkmi, časopismi, rozhlasom, televíziou a ďalšími masmédiami pri propagácii i organizácii akcií zameraných na gastronómiu. V rámci edičného programu, schváleného na dlhšie obdobie organizuje vydávanie odborných publikácií, bulletínu a odborného časopisu.
7. Sekcia medzinárodných stykov :
Sekcia podľa schváleného programu organizuje prijímanie a vysielanie delegácií na rôzne odborné podujatia. Organizuje styk s podobnými organizáciami v zahraničí. Pre vedenie zväzu pripravuje podklady pre styk so Svetovým zväzom kuchárov. Pripravuje návrhy na vysielanie kuchárov, cukrárov a ďalších odborníkov na gastronomickú prax v zahraničí.
8. Právna sekcia :
Právna sekcia sleduje a pripomienkuje právne predpisy týkajúce sa gastronómie. Zabezpečuje právnu poradňu pre členov zväzu, najmä v pracovno –právnych prípadoch.
9. Tlačový tajomník :
Tlačový tajomník úzko spolupracuje s masovokomunikačnými prostriedkami a s propagačnou a edičnou sekciou.
10. Náhradný členovia :
V stanovených prípadoch, môžu zastúpiť členov výkonného výboru náhradný členovia výboru. O zastupovaní v resp. hosťovaní rozhoduje predseda zväzu.
§ 18
Kluby kuchárov a cukrárov
1. Základnými článkami Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov sú kluby so samostatnou právnou subjektivitou. Zakladajú
sa na území v danej lokalite.
2. Činnosť klub riadi výbor. Zložený je z predsedu, tajomníka, hospodára a organizačno – propagačných pracovníkov, ktorý
sú volený na obdobie dvoch rokov.
3. Klub hospodári s finančnými prostriedkami podľa zásad schválených na valnom zhromaždení.
4. Počet členov nie je limitovaný. Je nutné rešpektovať jej akcieschopnosť, informovanosť všetkých členov a operatívny styk
so zväzom.
5. Činnosť pobočky vychádza so stanov zväzu a ďalších dokumentov a schválených valným zhromaždením.
6. Výkonný výbor má právo koordinovať činnosť klubov v Slovenskej republike.
7. Po zániku zväzu zanikne aj činnosť klubov.
§ 19
Symbolika
Valné zhromaždenie schvaľuje znaky a stanovuje spôsob nosenia a využívania znakov zväzu.
§ 20
Spoločné ustanovenie
O zániku zväzu , alebo zlúčení s inou organizáciou rozhoduje Valné zhromaždenie na riadnom alebo mimoriadnom zasadaní
2/3 väčšinou hlasov určených delegátov zväzu.
§ 21
V prípade zániku Z v ä z u o naložení s majetkom rozhodne Valné zhromaždenie. Na vysporiadanie majetku sa ustanoví likvidačná komisia zostavená z členov Výkonného výboru.
Stanovy Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov boli zaregistrované MVŽP SR dňa 6. apríla 1990, Identifikačné číslo Kč. VVS/1-719/1990.