5.1
POŹIADAVKY / KVALIFIKÁCIA
·
Člen poroty musí byť
oficiálnym porotcom vo svojej krajine
·
Člen poroty musí mať
písomné potvrdenie zastupujúcej organizácie svojej krajiny
·
Člen poroty musí mať
za sebou históriu gastronomických súťaží a skúsenosti s hodnotením
·
Člen poroty musí mať
minimálne jednu zlatú medailu z medzinárodných gastronomických súťaží
·
Člen poroty sa za
posledných päť rokov musel aktívne zúčastniť súťaží ako súťažiaci
alebo porotca
·
Členov poroty vyberá
gastronomická komisia WACS.
5.2
VÝBER PREDSEDU POROTY
Predsedom
poroty sa môže stať iba oficiálne vymenovaný porotca. Druhou dôležitou požiadavkou
je aktívne hodnotenie minimálne piatich medzinárodných súťaží pod záštitou
WACS.
Pokiaľ je to
možné, odporúčame zvoliť predsedu poroty z hostiteľskej krajiny.
Viete, čo je potrebné, aby ste sa mohli stať porotcom a každá porota
potrebuje svojho predsedu. Pozrime sa na požiadavky, ktoré musí splniť:
1.
Predsedom poroty sa môže stať iba oficiálne vymenovaný porotca –
takže toto je požiadavka č. 1.
2. Druhou požiadavkou je, aby mal za sebou minimálne päť medzinárodných súťaží pod záštitou WACS vo funkcii porotcu.
Chceme, aby túto funkciu
robili skúsení ľudia.
Pokiaľ je to
možné, odporúčame taktiež zvoliť predsedu poroty z hostiteľskej
krajiny
5.3
ODMEŇOVANIE
V záujme
zaistiť si tých najlepších porotcov považujeme za spravodlivé, aby organizátori
výstavy uhradili cestovné náklady, ubytovanie a stravné pre všetkých
porotcov. Keď príde reč na medaily pre porotcov, myslíme si, že porotcovia
a súťažiaci by nemali dostávať rovnaké medaily. Pre porotcov by mali byť
vyhotovené osobitné medaily alebo certifikáty. Pokiaľ to nie je možné,
vhodný bude i malý prezent.
5.4
KRITÉRIA HODNOTENIA
V gastronomických
súťažiach ide o prípravu a hodnotenie. No cieľom takýchto súťaží je
hodnotenie práce. Hodnotia sa dve oblasti: kritika a bodovanie.
V rámci
gastronomických súťaží pod záštitou WACS poskytujú kritiku skúsení, vyškolení
a schválení porotcovia. V procese učenia sa odborník nedá nijako
nahradiť, konštruktívna kritika podávaná učiteľom žiakovi a pri zachovaní
rešpektu medzi kolegami profesionálmi.
Okamžite po
hodnotení by sa malí konať hodnotiace stretnutia a pred otvorením výstavy
pre verejnosť alebo pred odovzdávaním cien. Umožňuje to porotcovi a súťažiacemu
v pokoji prediskutovať prezentáciu. Ďalej, pri okamžitom hodnotení má
porotca prezentáciu ešte v čerstvej pamäti a kritika môže byť
presnejšia a účinnejšia. Najlepšia kritika je vecná, udáva silné i slabé
stránky a hodnotí ich jednotlivo. Porotca môže i poradiť, ktoré techniky
je potrebné zdokonaľovať, a na ktorých budovať. Pokiaľ je súťažiaci študentom,
na tomto stretnutí by mal byť prítomný i jeho učiteľ.
Druhou oblasťou
hodnotenia je bodovanie. Pri hodnotení prezentácie panel rozhodcov udeľuje
body v rôznych kategóriách. Následne sa body spriemerujú a tým sa
dosiahne jeden výsledok. Pre studenú kuchyňu a zákusky je možných 80
bodov. U teplej kuchyne v kategórii R je to 100 bodov. Ukážky menu dostávajú
zlatú, striebornú, bronzovú medailu a diplom. Každý účastník súťaže
pod záštitou WACS musí dostať certifikát potvrdzujúci jeho účasť.
V súťažiach
pod záštitou WACS súťažiaci pretekajú s normou, nie medzi sebou. Ukážka
jedál súťažiaceho sa porovnáva s normou, takže viacero súťažiacich
môže dostať rovnakú medailu.
Všetci súťažiaci,
ktorí dostanú dostatočný počet bodov, dostanú medailu.