5.1    POŹIADAVKY / KVALIFIKÁCIA

·      Člen poroty musí byť oficiálnym porotcom vo svojej krajine

·      Člen poroty musí mať písomné potvrdenie zastupujúcej organizácie svojej krajiny

·      Člen poroty musí mať za sebou históriu gastronomických súťaží a skúsenosti s hodnotením

·      Člen poroty musí mať minimálne jednu zlatú medailu z medzinárodných gastronomických súťaží

·      Člen poroty sa za posledných päť rokov musel aktívne zúčastniť súťaží ako súťažiaci alebo porotca

·      Členov poroty vyberá gastronomická komisia WACS.

5.2    VÝBER PREDSEDU POROTY

Predsedom poroty sa môže stať iba oficiálne vymenovaný porotca. Druhou dôležitou požiadavkou je aktívne hodnotenie minimálne piatich medzinárodných súťaží pod záštitou WACS.

Pokiaľ je to možné, odporúčame zvoliť predsedu poroty z hostiteľskej krajiny. Viete, čo je potrebné, aby ste sa mohli stať porotcom a každá porota potrebuje svojho predsedu. Pozrime sa na požiadavky, ktoré musí splniť:

1.      Predsedom poroty sa môže stať iba oficiálne vymenovaný porotca – takže toto je požiadavka č. 1.

2.      Druhou požiadavkou je, aby mal za sebou minimálne päť medzinárodných súťaží pod záštitou WACS vo funkcii porotcu.

         Chceme, aby túto funkciu robili skúsení ľudia.

Pokiaľ je to možné, odporúčame taktiež zvoliť predsedu poroty z hostiteľskej krajiny

5.3    ODMEŇOVANIE

V záujme zaistiť si tých najlepších porotcov považujeme za spravodlivé, aby organizátori výstavy uhradili cestovné náklady, ubytovanie a stravné pre všetkých porotcov. Keď príde reč na medaily pre porotcov, myslíme si, že porotcovia a súťažiaci by nemali dostávať rovnaké medaily. Pre porotcov by mali byť vyhotovené osobitné medaily alebo certifikáty. Pokiaľ to nie je možné, vhodný bude i malý prezent.

5.4    KRITÉRIA HODNOTENIA

V gastronomických súťažiach ide o prípravu a hodnotenie. No cieľom takýchto súťaží je hodnotenie práce. Hodnotia sa dve oblasti: kritika a bodovanie.

V rámci gastronomických súťaží pod záštitou WACS poskytujú kritiku skúsení, vyškolení a schválení porotcovia. V procese učenia sa odborník nedá nijako nahradiť, konštruktívna kritika podávaná učiteľom žiakovi a pri zachovaní rešpektu medzi kolegami profesionálmi.

Okamžite po hodnotení by sa malí konať hodnotiace stretnutia a pred otvorením výstavy pre verejnosť alebo pred odovzdávaním cien. Umožňuje to porotcovi a súťažiacemu v pokoji prediskutovať prezentáciu. Ďalej, pri okamžitom hodnotení má porotca prezentáciu ešte v čerstvej pamäti a kritika môže byť presnejšia a účinnejšia. Najlepšia kritika je vecná, udáva silné i slabé stránky a hodnotí ich jednotlivo. Porotca môže i poradiť, ktoré techniky je potrebné zdokonaľovať, a na ktorých budovať. Pokiaľ je súťažiaci študentom, na tomto stretnutí by mal byť prítomný i jeho učiteľ.

Druhou oblasťou hodnotenia je bodovanie. Pri hodnotení prezentácie panel rozhodcov udeľuje body v rôznych kategóriách. Následne sa body spriemerujú a tým sa dosiahne jeden výsledok. Pre studenú kuchyňu a zákusky je možných 80 bodov. U teplej kuchyne v kategórii R je to 100 bodov. Ukážky menu dostávajú zlatú, striebornú, bronzovú medailu a diplom. Každý účastník súťaže pod záštitou WACS musí dostať certifikát potvrdzujúci jeho účasť.

V súťažiach pod záštitou WACS súťažiaci pretekajú s normou, nie medzi sebou. Ukážka jedál súťažiaceho sa porovnáva s normou, takže viacero súťažiacich môže dostať rovnakú medailu.

Všetci súťažiaci, ktorí dostanú dostatočný počet bodov, dostanú medailu.